Dünya üzerinde birçok güvenlik sisteminin olduğu bir gerçektir. Ama bu güvenlik sistemlerinin içerisinde en az hata veren sistem hiç şüphesiz ki yüz tanıma sistemleridir. Yüz tanıma sistemlerinin en az hata ile çalışmasının nedeni ise gayet basit ve açıktır; çünkü en belirgin kimliği esas alır bu kimlikte insanın kendi yüzüdür.
Peki, hata payı bu kadar az olan yüz tanıma sistemi nasıl çalışır? Bu sistemin çalışmasının belli evreleri vardır. Hatta bu sistem o kadar gelişmiş bir teknolojiye sahiptir ki insan çoğu zaman bu sistemin nasıl çalıştığını anlayamadan bu sistemde bir bilgi olarak kendini ve yüzünü buluverir. Biyometrik sistem yüz tanımanın en temel öğesidir. Biyometrik sistem kişinin yüzünü algılar ve depo eder. Biyometrik sistemin dört temel ilkesi vardır;
YAKALAMA EVRESİ: İnsanların yüzünü ve yüzündeki kalıtımsal özellikleri algılama sürecidir. Bu süreç sadece kalıtımsal özellikleri algılama ile sınırlı değildir. Yüzlerde oluşan herhangi bir fiziksel tahribatın da algılanmasını kapsayan bu evre başlangıç evresi olarak da değerlendirilebilir.
ÇIKARIM EVRESİ: Yakalama evresinde depo edilen insan yüzünün özellikleri eğer sistemdeki diğer bütün verilerden benzersiz ve biricik ise yeni bir şablon çıkarılır. Bu sayede her yüz bilgisinin birbirinden ayırt edilmesini kolaylaştırır. Bu durumda sistemin benzersiz bir veri havuzuna sahip olmasına olanak sağlar.
KARŞILAŞTIRMA EVRESİ: Bu evrede depo edilen diğer verilerin arasından yeni olan veri diğer bütün verilerle karşılaştırılır ve en doğru sonuç elde edilir. Bu sayede son evre olan eşleme evresine geçilmesine olanak sağlanmış olur.
EŞLEME EVRESİ: Bu evre son evredir. Sistemin karar verme evresidir. Yüz haritası çıkarılan ve sisteme kayıt edilen bilgi, diğer bütün verilerle karşılaştırılır ve sonuca ulaşılır. Yüz tanıma işlemi tamamlanmıştır.
Yüz tanımı işlemlerinin en fazla tercih edildiği alanlar ise; hava alanları ve istasyonları, şirketler, nakit noktaları, stadyumlar, toplu taşıma araçları, finansal kurumlar, devlet daireleri ve her türlü iş alanlarında kullanılmaktadır. Bu sistem sayesinde birçok alanda kolaylık sağlanmaktadır. İnsanların vaktini almadan uygulanan yüz tanıma sistemleri sayesinde toplumsal yaşamda oluşabilecek herhangi bir infialin önüne daha kolay geçilebilmektedir.